Mistä makeanhimo johtuu ja kuinka päästä eroon sokerista?

Makeanhimo voi johtua monista eri tekijöistä, ja sen taustalla voi olla niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin syitä. Tässä joitakin yleisiä syitä makeanhimon takana:

 1. Ruokailutottumukset: Epäsäännöllinen ruokarytmi tai aterioiden väliin jättäminen voi aiheuttaa verensokerin heilahteluja, jotka voivat herättää makeanhimon. Makeanhimo voi myös liittyä opittuihin ruokailutottumuksiin ja mieltymyksiin. Jos olet tottunut syömään paljon makeaa ruokaa tai olet saanut makeisia palkkioksi tai lohdutukseksi lapsuudessasi, se voi vaikuttaa makeanhimon syntymiseen.
 2. Ravitsemukselliset tarpeet: Jotkut ihmiset saattavat kokea makeannälkää, jos heidän ruokavalionsa ei tarjoa riittävästi energiaa tai oikeita ravintoaineita.
 3. Biologiset tekijät: Ihmiskeho kaipaa energiaa selviytyäkseen päivittäisistä toiminnoista. Makeiset ja muut sokeripitoiset ruoat tarjoavat nopeasti saatavaa energiaa, ja aivoissa vapautuu mielihyvähormoneita, kuten dopamiinia, kun nautimme makeaa. Tämä voi aiheuttaa mielihyvän tunteen ja kannustaa meitä etsimään lisää makeaa syötävää.
 4. Stressi ja tunne-elämä: Stressi, tylsyys, ahdistus ja masennus voivat kaikki vaikuttaa makeanhimoon. Jotkut ihmiset saattavat turvautua makeisiin lohduttautuakseen tai helpottaakseen stressiä ja negatiivisia tunteita.
 5. Opitut tavat ja ympäristö: Makeanhimo voi liittyä myös oppimiimme tapoihin ja ympäristöön. Jos olemme tottuneet syömään paljon makeita ruokia tai kasvaneet ympäristössä, jossa makeisia oli runsaasti tarjolla, voi makeanhimo muodostua tavaksi.

On tärkeää huomata, että jokainen yksilö voi kokea makeanhimoa eri syistä ja eri voimakkuudella. Vaikka makeat herkut voivat tuoda hetkellistä iloa, niiden liiallinen kulutus voi olla haitallista terveydelle, erityisesti silloin kun se johtaa epäterveelliseen ruokavalioon tai liialliseen kalorien saantiin. Tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa hallitsemaan makeanhimoa ja edistämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Miksi sokerikoukusta kannattaa päästä eroon?

Sokerikoukusta kannattaa pyrkiä pääsemään eroon useista syistä, joista keskeisimpiä ovat terveydelliset ja hyvinvointiin liittyvät näkökulmat:

 1. Vaikutukset terveyteen: Liiallinen sokerin saanti voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten ylipainoon, tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, hammaskariestaan ja jopa tiettyjen syöpien riskin lisääntymiseen. Sokerin kulutuksen rajoittaminen voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja vähentämään näiden sairauksien riskiä.
 2. Verensokerin vaihtelut: Sokeripitoiset ruoat, erityisesti nopeasti imeytyvät hiilihydraatit, aiheuttavat verensokerin nopeita nousuja ja laskuja. Tämä voi vaikuttaa energiatasoihin, aiheuttaa väsymystä ja heikentää keskittymiskykyä.
 3. Hampaiden terveys: Liiallinen sokerin syöminen voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja muita suun terveyteen liittyviä ongelmia.
 4. Ravitsemuksellisten tarpeiden epätäyttymys: Sokeripitoisten ruokien liiallinen kulutus voi johtaa ravintoköyhän ruokavalion syömiseen, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti elimistön tärkeiden ravintoaineiden saantiin.
 5. Riippuvuuden vaikutus: Sokerikoukku voi johtaa riippuvuuden kaltaisiin ilmiöihin. Sokeripitoiset herkut saattavat aiheuttaa mielihyvää ja halua syödä niitä lisää, mikä voi vaikeuttaa niiden välttämistä.
 6. Mielenterveys: Joidenkin tutkimusten mukaan runsas sokerin kulutus voi olla yhteydessä mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.
 7. Ihon terveys: Sokeri voi vaikuttaa ihon kuntoon. Runsas sokerin kulutus voi aiheuttaa ihon tulehdustiloja ja aknea.
 8. Painonhallinta: Sokeripitoiset ruoat, kuten makeiset, virvoitusjuomat ja makeat välipalat, ovat usein energiatiheitä, mutta ne eivät tarjoa paljon ravintoa. Liiallinen sokerin kulutus voi johtaa ylimääräisten kalorien saantiin ja sitä kautta painonnousuun tai vaikeuksiin painonhallinnassa.

Sokerin vähentäminen tai kokonaan luopuminen ei tarkoita, etteikö voisi nauttia herkullisista ruoista tai makeista. Terveellisempiä vaihtoehtoja voi olla esimerkiksi hedelmät, marjat tai makeutusaineet, joita käytetään kohtuudella. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, on tärkeä tekijä hyvinvoinnille ja terveydelle.

Kuinka päästä irti sokerikoukusta?

 • Syö säännöllisesti, riittävän paljon ja hyvälaatuista ruokaa. Liian vähäinen ruoka ja matala verensokeri lisää makean himoa. Moni on saanut apua Keto- tai vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.
 • Mieti miksi haluat päästä irti sokerikoukusta. Syyn tulisi olla konkreettinen ja positiivinen, esimerkiksi ”Haluan eroon sokerista, jotta olisin energisempi arjessa, vatsaongelmani helpottavat ja kehoni voi paremmin”. Jos kyseessä on pakko tai negatiivinen asia, sokerilakko ei yleensä kestä kauaa.
 • Tunnista makeanhimon/napostelun taustalla olevat tekijät. Mikäli makeanhimo johtuu stressistä, väsymyksestä tai ärtymyksestä, koita keksiä muita keinoja näiden hoitamiseen.

.

Sokerikoukusta irtautuminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista. Tässä on muutamia käytännön vinkkejä auttamaan sinua matkallasi kohti terveellisempiä elämäntapoja ja makean himon hallintaa:

1. Vähennä sokerin saantia asteittain: Älä yritä lopettaa sokerin syöntiä kerralla, sillä se voi olla liian vaikeaa. Sen sijaan vähennä sokerin määrää ruokavaliossasi vähitellen. Aloita esimerkiksi poistamalla ylimääräiset sokerilähteet, kuten makeiset, virvoitusjuomat ja karkkipäivät. Pidä mielessä, että asteittaiset muutokset ovat usein kestävämpiä kuin äkilliset ja radikaalit muutokset.

2. Korvaa makeat herkut terveellisemmillä vaihtoehdoilla: Korvaa sokeripitoiset herkut terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten tuoreilla hedelmillä, marjoilla tai pähkinöillä. Makeanhimo voi usein johtua myös tottumuksista, joten voit yrittää muuttaa tapojasi valitsemalla esimerkiksi hedelmän sijaan, kun tekee mieli makeaa.

3. Opettele lukemaan tuoteselosteita: Tarkista tuoteselosteista, kuinka paljon sokeria tuotteet sisältävät. Monet prosessoituja elintarvikkeita sisältävät piilosokeria, ja tietoisuus tästä auttaa sinua tekemään tietoisempia valintoja ruokakaupassa.

4. Lisää proteiinia ja kuitua aterioille: Proteiini ja kuitu auttavat pitämään kylläisyyden tunteen pidempään, mikä voi auttaa vähentämään makeanhimoa. Lisää ruokavalioosi proteiinipitoisia ruokia, kuten kanaa, kalaa, palkokasveja ja tofuja sekä kuitupitoisia vihanneksia ja täysjyväviljoja.

5. Vältä keinotekoisia makeutusaineita: Vaikka keinotekoiset makeutusaineet ovat vähäkalorisia, ne voivat silti ylläpitää makeanhimoa ja totuttaa makua makeaan. Yritä vähentää tai välttää näitä makeutusaineita ja totuttaa makureseptoreitasi vähemmän makeaan.

6. Harjoittele stressinhallintaa: Monilla meistä makean himo liittyy tunnepohjaiseen syömiseen. Opettele tunnistamaan stressaavia tilanteita ja löydä terveellisiä tapoja käsitellä stressiä, kuten liikunta, meditointi tai harrastusten pariin siirtyminen.

7. Pidä terveellisiä välipaloja saatavilla: Varmista, että sinulla on terveellisiä välipaloja helposti saatavilla, jotta voit tyydyttää napostelun tarpeen ilman sokeripitoisia herkkuja. Esimerkiksi pähkinät, jogurtti, vihannekset tai hedelmät ovat hyviä välipaloja.

8. Pidä motivaatiosi yllä: Muista, että sokerikoukusta vapautuminen vaatii aikaa ja sitoutumista. Kirjaa tavoitteesi ja seuraa edistymistäsi. Palkitse itsesi, kun saavutat pieniäkin etappeja matkallasi.

9. Hanki tukea: Jaa tavoitteesi ystävien tai perheen kanssa, tai etsi vertaistukea verkosta tai paikallisista ryhmistä. Toisten tuki ja kokemusten jakaminen voivat olla arvokkaita matkallasi kohti terveellisempää elämäntapaa.

Muista, että sokerin vähentäminen ja terveellisempien elämäntapojen omaksuminen on yksilöllinen prosessi. Ole lempeä itsellesi ja anna itsellesi aikaa tottua uusiin tapoihin. Pienetkin askeleet kohti terveellisempää ruokavaliota ja makeanhimon hallintaa ovat merkityksellisiä. Onnea matkallasi kohti sokerikoukusta vapautumista ja terveellisempää elämää!

Scroll to Top